Copyright © 2020 Vet-Lab . All rights reserved.
Analiza mikrobiologiczna żywności stanowi integralną część systemów bezpieczeństwa. W laboratorium Vet-Lab Brudzew wykonujemy badania mikrobiologiczne, które pozwalają ocenić zgodność produktów spożywczych z obowiązującymi przepisami unijnymi, oraz inne badania pomocne w procesie wytwarzania żywności wysokiej jakości.
Parametr | Metoda | Status metody |
---|---|---|
Obecność pałeczek z rodzaju Salmonella spp. | PN-EN ISO 6579-1:2017-04 | [A] |
Obecność i identyfikacja pałeczek z rodzaju Salmonella spp. | PN-EN ISO 6579-1:2017-04 | [A] |
Obecność pałeczek Salmonella Enteritidis i Typhimurium | PN-EN ISO 6579-1:2017-04 | [A] |
Obecność pałeczek Listeria spp. | PN-EN ISO 11290-1:2017-07 | [A] |
Obecność pałeczek Listeria monocytogene. | PN-EN ISO 11290-1:2017-07 | [A] |
Obecność Campylobacter spp. | PN-EN ISO 10272-1:2017-08 | [A] |
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. | PB-02 wyd. D z dnia 2018-07-27 Metoda PCR | [A] |
Obecność specyficznego DNA Listeria monocytogenes | PB-03 wyd. D z dnia 2018-07-27 Metoda PCR | [A] |
Obecność specyficznego DNA Campylobacter jejuni/coli/lari | PB-04 wyd. C z dnia 2018-07-27 Metoda PCR | [A] |
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków). | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 z wył. Pkt. 9.2 | [A] |
Obecność bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych. | PN-A 82055-12:1997 | [NA] |
Liczba bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych. | PN-ISO 15213:2005 | [A] |
Obecność bakterii z grupy coli | PN-ISO 4831:2007 | [A] |
Ogólna liczba drobnoustrojów w 30°C | PN-EN ISO 4833-1:2013-12 | [A] |
Liczba Enterobacteriaceae | PN-EN ISO 21528-2:2017-08 | [A] |
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) | PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004+A2:2018-10 | [A] |
Liczba Listeria monocytogenes | PN-EN ISO 11290-2:2017-07 | [A] |
Liczba Listeria spp. | PN-EN ISO 11290-2:2017-07 | [A] |
Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli | PN-ISO 16649-2:2004 | [A] |
Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus | PN-EN ISO 7932:2005 | [A] |
Liczba bakterii z rodzaju Pseudomonas spp. | PN-ISO 13270:2010 | [A] |
Liczba Campylobacter spp. | PN-EN ISO 10272-2:2017-10 | [A] |
Liczba drożdży | PN-ISO 21527-1:2009 (żywność o aktywności wody wyższej niż 0,95) | [A] |
Liczba pleśni | PN-ISO 21527-1:2009 (żywność o aktywności wody wyższej niż 0,95) | [A] |
Liczba drożdży | PN-ISO 21527-2:2009 (żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95) | [A] |
Liczba pleśni | PN-ISO 21527-2:2009 (żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95) | [A] |
Liczba Clostridium perfringens | PN-EN ISO 7937:2005 | [A] |
Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej | PN-ISO 15214:2002 | [A] |
Liczba bakterii z grupy coli | PN-ISO 4832:2007 | [A] |
Obecność antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych | PB-07 wyd. C z dnia 2017-01-11 | [A] |
Obecność antybiotyków β-laktamowych i tetracyklin | PB-06 wyd. B z dnia 2017-01-11 | [A] |
[A] – metoda akredytowana
[NA]– metoda nieakredytowana