Copyright © 2020 Vet-Lab . All rights reserved.
Mięso i produkty mięsne są ważnym źródłem infekcji i chorób wywoływanych przez bakterie.
Kontrola zanieczyszczenia mięsa rozpoczyna się już na etapie hodowli zwierząt rzeźnych i trwa aż do momentu uzyskania produktu gotowego. Zakłady prowadzące ubój zwierząt zobowiązane są do przestrzegania zasad higieny podczas całego procesu ubojowego. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. określa kryteria mikrobiologiczne, jakie powinny spełniać tusze zwierząt rzeźnych. Zgodnie z tym rozporządzeniem należy ocenić na powierzchni tusz poziom ogólnej liczby drobnoustrojów i Enterobacteriaceae oraz sprawdzić obecność lub brak pałeczek Salmonella.
Szczegółowe informacje dotyczące pobierania próbek zawarte są w normie PN-EN ISO 17604 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego. Pobieranie próbek z tusz do badań mikrobiologicznych
Próby należy pobierać w sterylnych rękawiczkach z miejsc najbardziej narażonych na zanieczyszczenie. Podczas każdej sesji pobieramy losowo próbki z pięciu tuszPOBIERANIE WYMAZÓW NA OBECNOŚĆ SALMONELLA METODĄ GĄBKI | |
POBIERANIE WYMAZÓW I WYCINKÓW W KIERUNKU OKREŚLENIA OGÓLNEJ LICZBY DROBNOUSTROJÓW I ENTEROBACTERIACEAE |