Copyright © 2020 Vet-Lab . All rights reserved.
Badania wody pitnej wykonujemy zgodnie z aktualnymi wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Badania wody wykonywane w Vet-Lab Brudzew obejmują komplet badań mikrobiologicznych i fizykochemicznych, oraz oznaczenie właściwości sensorycznych wody. Badania wykonujemy metodami akredytowanymi, zatwierdzonymi przez Powiatową Stację Epidemiologiczną.
Ofertę kierujemy do klientów indywidualnych chcących ocenić jakość wody dostarczanej do gospodarstw domowych jak i do placówek gastronomicznych, zakładów produkcyjnych i przedsiębiorstw z sektora spożywczego, które są zobowiązane przez Inspekcję Sanitarną do monitorowania jakości wody.
Parametr | Metoda | Status metody |
---|---|---|
Obecności pałeczek z rodzaju Salmonella spp | PN-EN ISO 19250:2013-07 | [NA] |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C | PN-EN ISO 6222:2004 | [A] [Z] |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C | PN-EN ISO 6222:2004 | [A] |
Liczba bakterii grupy coli | PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-4 | [A] [Z] |
Liczba bakterii Eschericha coli | PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-4 | [A] [Z] |
Liczba enterokoków kałowych | PN-EN ISO 7899-2:2004 | [A] [Z] |
Liczba Clostridium perfringens | PN-EN ISO 14189:2016-10 | [A] [Z] |
Liczba Pseudomonas aeruginosa | PN-EN ISO 16266:2009 | [A] |
Liczba bakterii z rodzaju Legionella | PN-EN ISO 11731:2017-08 | [A] |
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich | PN-Z 11001-3:2000 | [NA] |
Parametr | Metoda | Status metody |
---|---|---|
pH | PN-EN ISO 10523:2012 | [A][Z] |
Przewodność elektryczna właściwa | PN-EN 27888:1999 | [A][Z] |
Mętności | PN-EN ISO 7027-1:2016-09 | [A][Z] |
Barwa | PN-EN ISO 7887:2012, metoda C +Ap1:2005-06 | [A][Z] |
Twardość ogólna | PB – 18 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
Stężenie wapnia | PB – 18 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
Stężenie magnezu | PB – 18 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A] |
Stężenia siarczanów | PB – 19 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
Stężenia azotanów | PB – 20 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
Stężenia azotynów | PB – 21 wyd. A z dn. 18.09.2019 | [A][Z] |
Stężenie jonu amonowego | PB – 22 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
Stężenia żelaza | PB – 23 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
Stężenie manganu | PB – 24 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A] |
Stężenie chlorków | PB – 26 wyd. A z dn. 18.09.2019 | [Z] |
Parametr | Metoda | Status metody |
---|---|---|
Oznaczenie obecności obcego zapachu | PB – 27 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
Oznaczenie obecności obcego smaku | PB – 27 wyd. A z dn. 2019.09.18 | [A][Z] |
[A] – metoda akredytowana
[Z] – metoda zatwierdzona przez Powiatową Stację Epidemiologiczną
[NA] – metoda nieakredytowana
Jeśli decydujecie się Państwo na samodzielny pobór próbek, prosimy zastosować się do poniższej instrukcji:
Do pobierania próbki wody należy wybrać punkt probierczy (kran) w dobrym stanie technicznym. W przypadku pobierania wody z tego samego miejsca do analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych, w pierwszej kolejności pobieramy próbkę do badań fizykochemicznych. Butelkę przed pobraniem opisać uwzględniając datę i godzinę pobrania oraz miejsce pobrania.
Pobieranie próbki wody do analizy fizykochemicznej | |
Pobranie próbek wody do oceny sensorycznej | |
Pobieranie próbki wody do analizy mikrobiologicznej |